”Så föddes Ljungskile”

Stefan Edman med gäster – berättade på ”Kura Skymning” inför ett fullsatt Bella Vista om Jakob Wilhelm Casimir och Amalia Koch. År 1883 startar de tillsammans ett Gästis, Kochs pensionat i fastigheten Nyborg, nuvarande Ekiperingen. Jakob Wilhelm Casimir föddes 1848 i Hjärtum och Olivia Amalia Sundberg kom från Ranneberg. Casimir bidrog till utvecklingen av Ljungskile i hög grad. Han lät bygga ett spannmålsmagasin för havreexporten på uppdrag av Robert Thorburn. 1893 sätter han upp ett annex till sitt pensionat. Här skapar han ett turistcentrum med poststation, bank,apotek, telegraf, telefon och ångbåtskontor.

Stefan Edman berättar om Jakob Wilhelm Casimir och Amalia Koch

En bildserie presenterades ur vårt fotoarkiv, klicka här, som visar hur det en gång såg ut längs Vällebergsvägen, pensionatet och hamnen med spannmålsmagasinet. Från ättlingar till paret Koch fick föreningen mottaga gåvor, bl.a. foton, släktforskning med 50 generationer som sträcker sig till början av 400-talet, en kokbok för Hem och Skola i stad och på landet från 1912, mynt som präglats i olika valörer och en inventariebok där pensionatens samtliga rums innehåll är presenterat.

 

Staffan Nilsson ättling till paret Koch berättade om gåvorna som han överlämnat till föreningen.

Senaste nytt
Prenumerera
Gör som 128 andra prenumeranter och prenumerera på vårt nyhetsbrev! Det är helt gratis och du kan säga upp prenumerationen precis när du vill!
Vi hanterar din e-postadress 100 % säkert!
Gamla sidorna

Besök gärna vår tidigare hemsida!
Klicka HÄR!

Observera att mycket av den information som finns där fortfarande är relevant, men att tidsbestämda inlägg kan vara inaktuella.

Statistik:
  • 163Den här sidan:
  • 229471Läsningar totalt:
  • 5Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
Arkiv