Inlägg
Dessa sidor uppdateras ej efter årsskiftet
För att se aktuell information välj Hembygdsportalen https://www.hembygd.se/shf och välj en Hembygdsförening eller gå direkt till vår https://www.hembygd.se/ljungskileortens-hembygdsforening
Julmarknad på Bella Vista
Vi har en kvar!! Lördag10 december har vi öppet mellan 11.00-14.00.
Välkommen att stiga in i Bella Vista och fika med julsmörgås.
Passa på att köpa årets Minnesbilder och Kalender för 2023. Vi säljer böcker av lokala författare, Ljungskilemössor och -kepsar, ”Lyckorna tvål” och glasunderlägg.
Det ges möjlighet att få hjälp med sökning av fotografier och föremål i databasen Sofie.
Utomhus har vi loppis och säljer lotter, dekorerade ljus, , hembakat, tunnbröd, äggost och brynost.
Muséet med gammaldags handelsbod är öppet och där har vi julklappslotteri för barnen.
Kulturarvsdagen
Stort tack till alla våra engagerade som fanns på plats och kunde visa runt våra besökare som kom till ”Öppet hus”. Vi hade många som kom till Aröds kvarn, Bella Vista och museet, Lyckornas lekstuga, torp och kvarn, Restenäs smedja och Vadet. Kulturarvsdagen blev mycket uppskattad och kan upprepas.
Restenäs smedja
Allsångskväll på Lyckorna
Tack till alla som valde att komma och sjunga med oss och stort tack till Marita som alltid ordnar med hembakat till fikat. Karin, Eva-Lena och Elisabeth serverade och Rolf och Åke såg till att flaggan kom i topp. De ordnade även så att vi kunde vara utomhus då vi förväntade oss en solig kväll. TACK!
Nytt på Bella Vista
Passa på att besöka Bella Vista för att avnjuta nygräddade våfflor i trädgården eller museet med gammaldags handelsbod. Ännu återstår det två lördagar då det är öppet mellan 11.00-14.00.
Bygdens dagar tipspromenad svar
Här finns de rätta svaren https://www.ljungskileorten.se/wp-content/uploads/2022/07/SVARtips2022.pdf
Grattis Hans för barnfrågevinnaren med 10 rätt, och dessutom bäst gissning av alla på utslagsfrågan, 78 st (det rätta svaret var 81 st). Valfri vinst i museets korg för barnsaker.
Bäst resultat för vuxenfrågor 3 vinnare av presentkort som kan användas på Bella Vista
- Esbjörn Öberg, 10 rätt
- Nikolaj Tolstoy, 9 rätt, närmast på utslagsfrågan
- Stefan Olsson, 9 rätt, näst närmast på utslagsfrågan
Bygdens dagar 2-3 juli
Invigning av minnessten
På Ljungskiledagen 18 juni 13.00 invigdes i Badhusparken en minnessten till ”Ljungskiles grundare” J F Frankenbergs ära och minne, doldisen som älskade varma tångbad – och som för 180 år sedan byggde ett vackert badhus och därmed triggade igång Ljungskile som kurort och samhälle.
Se mera info nedanför bilder, hur Frankenberg också blev populär för sin talang att sätta dit tjuvar och banditer, hjälpa nödlidande med spannmål och se till att bygden fick bättre vägar.
Stenen är framtagen på ideell bas. Idé och text: Stefan Edman. Design: Fredrik Zander. Utförande: Bullarens Stenhuggeri och Sandflo Forma. Förvaltare: Uddevalla kommun.
Bandet klipps Korta tal: Arne Bergström, Stefan Edman och Annelie Högberg, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. Trumpet: Niclas Geidvik
Från vänster Arne Bergström, Annelie Högberg, Niclas Geidvik och Stefan Edman
Så lade en badglad polis grunden till Ljungskile!
År 1842 köper Johan Fredrik Frankenberg Hälle gård – som låg strax söder om nuvarande grundskolan – och flyttar dit med sin familj. Han är länsman, polis, och har redan vunnit stort förtroende i bygden genom sin talang att fånga tjuvar och banditer, förbättra vägarna och ombesörja att fattigt folk får hjälp med säd i tider av hungersnöd.
J F tycker om att bada och låter snart uppföra ett varmbadhus vid Kilen, med kök och badkar. Fram till 1882 byggs ytterligare tre, liksom ett flytande kallbadhus.
Nu dröjer det inte länge förrän läkare runtom i Sydsverige ordinerar patienter att resa hit, till tångbad, promenader och frisk skogsluft.
”Ljungskile klimatiska kurort och hafsbadanstalt” växer fram, steg för steg, med pensionat, telegraf- och telefonstation, post och bank. Kochs pensionat blir känt ända uppe i huvudstaden, och en julidag 1887 får man besök av självaste kung Oscar II som färdats hit från Marstrand i sin lustjakt Drott.
J F Frankenberg (1808 – 1895) bidrar alltså starkt till denna utveckling. Trumslagarsonen som med tiden även blir rådman i Uddevalla. Och som ger Robert Macfie inspiration att skapa Lyckornas badort några årtionden senare. Frankenberg vilar på Ljungs gamla kyrkogård och hedras med titeln ”hofrättskommissarie”. Mer finns att läsa i Stefan Edmans bok om Ljungskile och i Minnesbilder 2021.
Backamo Lägerplats
Information om sommarens aktiviteter på Backamo